Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Prosba o tutorial, j.w

Dombian
post 1 Jul 2007, 16:04
Post #1

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 59
Reputacja: BrakBrak

Mam serdeczna prosbe, mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak prawidło zapisac wczesniej zrobiony obiekt 3d i dodac do niego textury tudzież kolory. Chodzi mi o zapisanie w formatach jpeg lub png..
Go to the top of the page

+Quote Post

Trybal
post 1 Jul 2007, 16:20
Post #2

Nr użytkownika: 210
Reputacja: 3 pkt3 pkt

Żeby zapisać jakiś projekt klikasz w górnym panelu na Rendering>Render>Render lub po prostu naciskasz "F9"... Czekasz aż obraz się zrenderuje i klikasz w lewym-górnym rogu okna na żółtą dyskietkę... Gdy pokaże Ci się nowe okno, wybierasz miejsce docelowe pliku, jego nazwę i format...

Żeby do danego objektu dodać jakąś texturę, naciskasz "M", odpowiednio modyfikujesz wybraną kulkę, a następnie, przygotowaną już kulkę przeciągasz na objekt, na który chcesz nałożyć texturę... Nie których textur nie widać w oknie roboczym projektu, żeby je zobaczyć w uproszczonej formie, w Material Editor (domyślnie "M") pod okienkiem z kulkami widnieje biało-niebieski sześcian, po kliknięciu na niego textury powinny być widoczne... Gdy nadal nie będą widoczne, tzn. że okno robocze nie przetwarza ich aktualnie i żeby je zobaczyć na modelu po prostu musisz zrenderować obrazek...

Mam nadzieję, że pomogłem... W razie czego pytaj smile.gif

+Quote Post

Dombian
post 1 Jul 2007, 19:04
Post #3

CYTAT(Trybal @ 1 Jul 2007, 17:20) *
Mam nadzieję, że pomogłem... W razie czego pytaj smile.gif

Pomogłeś i to bardzo, wielkie dzięki! Masz punkcik..

Kolejne pytanie (przepraszam, że tak pytam ale muszę się skądś dowiedzieć) mianowicie - Do czego służą te programy do renderowania (Vray, Brazil etc.)?

+Quote Post

Trybal
post 1 Jul 2007, 20:43
Post #4

Nr użytkownika: 210

Osobiście spotkałem się wiele razy z nazwą Brazil, ale nie bardzo wiem do czego służy ten plugin...

Natomiast V-Ray... Cóż V-Ray przynajmniej według mnie jest to król pluginów do renderowania, to co można zdziałać na nim nigdy się nie osiągnie w zwykłym 3DS Maxie... Po prostu wykorzystuje swiatło i textury do takiego stopnia, że chwilami się ma złudzenie, co się ogląda, grafike czy zdjęcie... Program ten można zakupic za jedyne 700 parę dolarów...

+Quote Post

Dombian
post 5 Jul 2007, 19:26
Post #5

Kolejne problemy..

Jak skorzystać z textur z vray-materials.de?? lub jak zrobić "texture" ceramiki??

Mógłby mnie ktoś nauczyć jak korzystać z świateł z vraya żeby model wygladal realistycznie?? i mógłby mi podać jakieś strony z tutorialami do 3dsmaxa po polsku [nie mówcie że google bo szukałem.. i oprocz max3d.pl nic nie znalazlem]

+Quote Post

Plyntex
post 7 Jul 2007, 18:34
Post #6

Nr użytkownika: 87

http://67.15.36.49/team/Tutorials_2/illumi...mination_01.asp

KOD
Osobiście spotkałem się wiele razy z nazwą Brazil, ale nie bardzo wiem do czego służy ten plugin...

Natomiast V-Ray... Cóż V-Ray przynajmniej według mnie jest to król pluginów do renderowania

moze dlatego ze nie kozystales z Brazila smile.gif

+Quote Post

Dombian
post 8 Jul 2007, 06:53
Post #7

CYTAT(Plyntex @ 7 Jul 2007, 19:34) *
http://67.15.36.49/team/Tutorials_2/illumi...mination_01.asp

KOD

Natomiast V-Ray... Cóż V-Ray przynajmniej według mnie jest to król pluginów do renderowania

moze dlatego ze nie kozystales z Brazila smile.gif

ale nie kłoccie sie ktory jest lepszy bo to bez sensu..

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: February 10 12 - 09:26
IPB developed by: eXtremepixels
- - - -