Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Model terenu, siatki i inne ?, Jak zrobić model terenu

kozica
post 19 Oct 2007, 17:35
Post #1

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1,890
Reputacja: BrakBrak

Mam takie pytanko.....mam niewiele czasu....a muszę zrobic model terenu 3d..... W 3D Max.... dopiero początkuję..... Mam wykonany model w Auto Cad i importowany do maxa choć nie wiem czy w prawidłowy sposób dla późniejszego edytowania go....... poziomice zrobione polinią 2d i wyniesione...zrobione skałki w ten sam sposób...... drogi - polinia 3d....teraz trzeba to wszystko pokryć siatką .... ale nie wiem jak.... skałki powinny mieć osobną siatkę drogi też bo jak pokrywam cały teren to ich wogóle nie widać.... nie umiem manewrować siatkami, ani ich modelować...muszę wstawić domki i drzewa...... Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć Jak dla "debila".........
Go to the top of the page

+Quote Post

Plyntex
post 20 Oct 2007, 18:27
Post #2

Nr użytkownika: 87
Reputacja: 3 pkt3 pkt

ee pokryc siatka to znaczy co zrobic ? biggrin.gif

+Quote Post

matiiii
post 21 Oct 2007, 06:19
Post #3

Nr użytkownika: 80
Reputacja: 5 pkt5 pkt

jeśli chcesz to w C4d jest już takowy model gotowy. C4d to łatwy program. wink.gif

+Quote Post

kozica
post 21 Oct 2007, 08:36
Post #4

Tylko że ja mam konkretny teren......... z konkretnymi poziomicami i wysokościami.........czy da się to eksportować teżdo tego programu C4d ?

co do "pokryć siatką".......to chodzi o to że mam same linie poziomic i teraz trzeba "nałożyć" tak jakby, na nie powierszchnię, która robi się z siatki.....tylko nie wiem jak robi się to w 3D Max

+Quote Post

Plyntex
post 21 Oct 2007, 08:52
Post #5

a mogla bys pokazac jak to wyglada ? smile.gif jakis screen maly albo cos biggrin.gif

moge tylko zgadywac ze chodzi ci o modyfikator surface
zaznacz teren wejdz w zakładke modify
http://img166.imageshack.us/my.php?image=modifycf1.jpg
i z listy wybierz Surface (chyba tak to sie nazywało albo cos w podobie tongue.gif)

+Quote Post

kozica
post 25 Oct 2007, 15:15
Post #6

To jest screen z Auto Cada............ i teraz na niego muszę nałożyć siatkę terenu Robilam to za pomocą funkcji terrain...... ale drogi np zostały przykryte i ich nie widać....... nie wiem jak zrobić żeby była osobno siatka na drogach ponieważ.......... gdy ją narzucam tylko na dogi łaczy się jakoś dziwnie i wychodzi kupa....... Dodany plik  szkielet_terenu.JPG ( 155.03k ) Liczba pobrań: 25

+Quote Post

kozica
post 25 Oct 2007, 15:31
Post #7

Tutaj została narzucona siatka osobno na skałki osobno na teren ale coś się nie tak pokryło na skałkach..... niestety nie widać tego na dobrze na tym screenie....... ale drogi...kompletna klapa.....zostały narysowane w Cad "3d face" i wyniesione nad teren......(nieco okłamałam) gdyż kiedy były na terenie w ogóle ich nie było widać...ale w niektórych miejscach po prostu lewitują myślę ze to zły pomysł na drogi........ Dodany plik  3D.JPG ( 15.8k ) Liczba pobrań: 22

+Quote Post

kozica
post 25 Oct 2007, 15:38
Post #8

Tu drogi były narysowane polinią 3d i pokryte siatką tą samą co teren - nie widać nic.......tylk jakieś zgrubienia....drugi nietrafny pomysł Dodany plik  3d_drogi.JPG ( 12.32k ) Liczba pobrań: 19

+Quote Post

kozica
post 25 Oct 2007, 15:51
Post #9

Do tego jeszcze musze dołożyć roślinność tzn 1. pojedynczą na centralnym wzgórzu........ i 2. płaszczyznę lasu.... oprócz tego sa dwa zamki........ ( jest to grzęda Mirowa i Bobolic ) domki jak widac są w postaci pudełek i nie bedę ich uszczegóławiać......... Ogólnie cały ten teren wygląda biednie ale z Maxem mam do czynienia od dwóch dni przed napisaniem postu.........

Dodany plik  model1.JPG ( 13.61k ) Liczba pobrań: 14
Dodany plik  model2.JPG ( 14.41k ) Liczba pobrań: 18

+Quote Post

kozica
post 25 Oct 2007, 15:52
Post #10

No tak i jeszcze nie ma tu światła, cieni......... bla bla............. jest mnóstwo roboty z czymś takim...... zwłaszcza że to duża skala.............

+Quote Post

Plyntex
post 26 Oct 2007, 22:18
Post #11

do kiedy termin ?
mysle ze w poniedziałek bede miał juz max'a to jakos ci postaram sie pomoc smile.gif

+Quote Post

kozica
post 29 Oct 2007, 16:18
Post #12

W sumie termin na jutro........... ale nie sądzę żebym to jutro oddała...... Całość potrzebna mi dalej do analizy światła i widoczności.......jestem z Architektury Krajobrazu... Trudno jak nie zdążę na jutro to pewnie będę musiała to oddać po świętach.... Ale zrobić i tak muszę , tak czy siak...... Tak w ogóle to dzięki za pomoc...

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: February 11 12 - 02:58
IPB developed by: eXtremepixels
- - - -