|
  |
Buli Project - Design, Szablony www... |
|
|
|
|
25 Apr 2007, 18:58
|
Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 27
Reputacja: 2 pkt2 pkt

|
Witam!! Tutaj będe zamieszczał swoje projekty z dziedziny webdesign, a więc głównie szablony do stron www, wczesniejszych nie pokazuje bo je doskonale znacie, zacznę na sam początek od tych najświeższych. Lay skończony (w sumie będzie jeszcze kilka poprawek) przed chwilą, miałem za zadanie stworzyć galerię fotograficzną (znowu, to mne prześladuje  :D), przyznam się bez bicia, ze skorzystałem z tutka Agressivy (z góry dzięki), o to moje dzieło: http://img249.imageshack.us/img249/403/maciekgaleriamo5.jpgKłopot mam przede wszystkim z tłem, najbardziej mnie przekonuje białe, ale przyznam, że to troszke pusto wygląda. Zapraszam do oceny co zmienić/usunąć/dodać. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
25 Apr 2007, 19:02
|
Nr użytkownika: 21
Reputacja: 22 pkt22 pkt

|
Straaaaasznie puste  Brakuje tego "motylka"  Menu dosyc ładne. Proste - w niej tkwi piękno, ale... to jest za proste
|
|
|
|
|
|
25 Apr 2007, 19:45
|
Nr użytkownika: 22
Reputacja: -3 pkt-3 pkt

|
Nie podoba mi sie... Lepiej byłoby, gdyby te przyciski były wkopmponowane w tło, tylko ten cień dawałby znać, że to jest odgięte. Ogólnie pusto, fotografie takie sobie, no i ta czcionka "Country gallery" mi nie pasuje.
|
|
|
|
|
|
25 Apr 2007, 19:59
|
Grupa: Root Admin
Nr użytkownika: 2
Reputacja: 71 pkt71 pkt

|
Widzę, że mój tutorial się przydaje  fajnie. Poza tym szablonik podoba mi się, bo lubie proste rzeczy. Szczerze mówiac trudno jest mi w tej chwili cokolwiek doradzic bo robię layouta dla strony o Italy i mam mętlik w głowie. Uwagę odwracają na pewno napisy antyripperskie. I mnie nie brakuje Motylka
|
|
|
|
|
|
25 Apr 2007, 20:30
|
Nr użytkownika: 1
Reputacja: 73 pkt73 pkt

|
Mi się bardzo podoba. Ładnie i przejrzyście. Nie mam się do czego przyczepić.
No może do jednej rzeczy - world with my perspective.. Jest to tekst na poziomie Ice in Poland is very poor. Następnym razem albo pisz po polsku albo nie rób błędów (nie with tylko from).
|
|
|
|
|
|
25 Apr 2007, 20:30
|
Nr użytkownika: 84
Reputacja: BrakBrak

|
pierwszy żes mi sie nawinął poprzez doubleclick wiec jedziemy, mam prośbe nie obraż sie i nie dawaj jakis -reputacji et carerum A no i jeszcze jedno przepraszam za błędy Lay do d*** dlaczego jest be? napisze krótko i zwięźle nie che mi sie ropzisywac bo sam costam rzeźbie po 1. "general" czyli brak tła szpeci, wielka czarna ramka szpeci, brak koloru tła prostokątu szpeci i cień spzeci rady: zawsze dajemy tło moze to byc nawet zwykły *web-kolorek albo bardziej rozwinięta forma tegoż obrazu, można dać ładny paskowy pattern lub cieszyc sie nowo znalezionymi ornamentami, Pamietajmy ze mozemy takze wykozystac stocki lezc jest jedn warunek po prostu dajemy tło zgodne z regułami CSS Czyli powtarzajace sie ciągłe lub powtarzajace sie pioneowe ew. poziomo zawsze tez mozemy dac no-repeat wle pamietamy ze wtedy trza wycieniowac przego do *web-kolor w każdym powtarzajacym sie inaczej lub niepowtarzajacym dajemy boki scieniowane do zwykłego *web-koloru. Druga rada tyczy sie cienia, nie dajemy cienia na białym lub jasnym tle wyglada to strasznie pozatym podczas dobrego dobrania kolorów powstaje nam złudzenie cienia przez co nie trzeba sopisywac nic w CSS ani robic z opcjami warstw. kolejna rada to jebietnie gruba ramka. Nie używaj tak gryubych ramek to samobójstwo i skandal dla pacy. Nalepiej nie uzywaj takich ramek bo to niczemu nie służy. No i jescze takie puste białe tło w portfoliu jest brzydkie skoro niema zadnego headera lub kolorowego paska. Urozmaicaj tło jakimis kolorami np dla headera lub newsów albo stopki. Nieche mi sie wiecej o tym pisac wiec przejed do typografii 2 typografia (czionki) Czcionki są ok ale nie bede mówił teraz o tym jakie masz czionki wybierac bo juz wiesz jakie powinienes bo wybrałes dobre. Ale mowie np o przykładch newsa powinienies sie z tym tekstem pobawic np stosując ciekawy nagłówegk do tekstu czasami ogranicza se to do zmany koloru nagłówka. pozatym stosuj przykłady linków czyli wyróżniajace sie sposród tekstu linki ładniej to wygląda a cenie to bardzo bo dobry tekst to jest jedna z głównych cech. Dodatkowo stosuj daty wpisów małe ale fajne ofc musi byc inny kolor i np italic albo bold. To tyle co do typografii 3. Buttony sic! zwykłe brzydki cień (za duży) pozatym puske nie wyróżniajace sie od tłą juz lepiej zebys dał be ztej okropnej ramki ale moze byc nieche mi sie klikac w klawiature wiec porostu je popraw 4. Logo tez sic [*] Web Kolor to taki kolor ktory jest taki sam w kazdej przegladrce mozemy włączyc je przez zaznaczenie [x]Only Web Colors w palecie kolorów SBK: Krytyka jak najbardziej na miejscu, ale sama forma pisania mi sie srednio podoba
|
|
|
|
|
|
26 Apr 2007, 13:22
|

|
Do palmiak: faktycznie mój bład (sorry za pomyłke) Do miki: Na sam początek powiem, że strasznie chaotycznie i nieskładniowo piszesz, następnym razem staraj sie poprawnie budowac zdania, bo naprawde z trudem mi to było czytać  :D CYTAT można dać ładny paskowy pattern uwierz mi dawałem go ale okrponie to wygląda... CYTAT Nie używaj tak gryubych ramek to samobójstwo i skandal dla pacy. Nalepiej nie uzywaj takich ramek bo to niczemu nie służy. Jakiś argument???masz racje trochę za gruba, ale zeby całkiem usuwac, wydaje mi się, że ładnie komponuje z resztą CYTAT przykładch newsa powinienies sie z tym tekstem pobawic np stosując ciekawy nagłówegk do tekstu czasami ogranicza se to do zmany koloru nagłówka. pozatym stosuj przykłady linków czyli wyróżniajace sie sposród tekstu linki ładniej to wygląda Przecież to jest tylko przykład, chciałem wypełnić pole, zeby zaprezentować jak to bedzie wyglądało z newsami....omg CYTAT brak koloru tła prostokątu tego nie rozumiem... Czyli jak narazie mam zmniejszyć ramki i tło czymś wypełnic, tylko czym pod ten ptaern odpada...? PS. osobiście przyznam, że ten lay podoba mi sie, a rzadko jestem zadowolony ze swoich wypocin Aha i prosze o sumowac ocene skalą (0/10).... Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
26 Apr 2007, 13:33
|
Nr użytkownika: 3
Reputacja: 26 pkt26 pkt

|
CYTAT Przecież to jest tylko przykład, chciałem wypełnić pole, zeby zaprezentować jak to bedzie wyglądało z newsami....omg Chodzilo mu o to, zebys dluzej popracowal nad przykladowym tekstem, czyli tzw. wypelnieniem layoutu. I tu sie zgodze, poniewaz podczas prezentacji dajesz duzo dokladniejsza wizje, jak taka praca bedzie juz wygladala po pocieciu.
|
|
|
|
|
|
26 Apr 2007, 16:20
|
Nr użytkownika: 26
Reputacja: 6 pkt6 pkt

|
Myślę ze te szare wzorki w tle sa niepotrzebne - mozesz z czystym sercem je usunac. Tekst jest napisany za mala czcionka. Widac ze tut Agressivy sie przydal  Ogólnie mowiac lay estetyczny i przyjemny w "obsludze". Ale mimo to ja calosc wykonalbym calkowicie inaczej. W tytule masz "XXI Century Gallery", czyli projekt nie moze byc statyczny i oklepany. Musi byc bardziej futurystyczny, posiadac takie potocznie mowiac ŁAŁ! Tak na przyszlosc zawsze szukaj troche takich "innych", ciekawych i oryginalnych rozwiazan. Nie badz szary jak reszta, badz kolorowy. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
26 Apr 2007, 16:40
|
Grupa: Admin
Nr użytkownika: 7
Reputacja: 25 pkt25 pkt

|
Ładnie i przejrzyście - to mi się podoba.
Jeśli chodzi o te szare wzorki... Fakt, możesz je usunąć, ale jeśli tego nie zrobisz, też nie będzie źle.
Czcionka mi odpowiada.
Tylko ten napis "XXI Century Gallery" mi nie pasuje. Zastąp to czymś innym.
|
|
|
|
|
|
26 Apr 2007, 17:42
|
Nr użytkownika: 84
Reputacja: BrakBrak

|
przepraszam za swój styl teraz powiem zwieźle w punktach: 1. usun cień prostokątu 2. daj tło dla contentu(trsci) 3. tekst: wyjasnie graficznie  url: http://fotka.iplaneta.info/uploads2/60ac3bb1d7.png4. tło strony ale nie te szare znaczki jakis webkolorek  5. nowy logotyp
|
|
|
|
|
|
26 Apr 2007, 20:30
|

|
Rozumiem wasze ubolewanie odnośnie tej rutyny...ale zleceniodawca wyraźnie się wypowiedział, że lay ma być jasny, estetyczny "dosłownie kilka kwadratów ładnie wkomponowanych", ale zarazem troche artystycznego akcentu, także miki wzorek czy jakiś inny wodotrysk w contencie odpada, bo to się stanie bardziej pstrokate juz i tak tego za dużo (macie racje jednak usunę ten wzorek w tle). Co do urozmaicania tekstem to jest naprawde najmniej ważne w tym wszystkim, ale przy następnym projekcie to użyję (chiquita zawsze była lepsza  :D). Myślę, ze po usunięciu szarego wzorka moge już z czystym sumieniem oddac projekt, zaczerpnąłem od was porad, za co dziękuje. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
26 Apr 2007, 21:50
|
Nr użytkownika: 3
Reputacja: 26 pkt26 pkt

|
Ten tekst chiquita proponuje wrzucic do tutoriali, albo gdzies i przypiac  Swietny pomysl po prostu. Buli a co do samego szablonu, rowniez uwazam ze powinienes go juz pokazac, chociaz ja osobiscie zmodyfikowalbym czcionke w topie "XI cos tam". Sam layout ladny, prosty do bolu, ale skoro ma taki byc to rozumiem, sam nie raz nie moglem uwierzyc w to co ludzie mi kaza zrobic, albo usunac z zaprezentowanego projektu. Nasz klient nasz pan.
|
|
|
|
|
|
27 Apr 2007, 18:45
|

|
Nawiasem, koleś mi powiedział, zebym zrobił menu na samym środku (myślałem, że spadne z krzesła), napisałem mu, ze jak on to sobie wyobraża, a on na to, że trzebe byc oryginalnym i odchodzić od klasyki....Sa ludzie i taborety...
|
|
|
|
|
  |
|